TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A parlagfűre érzékenyeknek évről évre komoly kihívást jelent az augusztus. Az ilyenkor jelentkező kellemetlen tünetek az ő számukra igencsak megnehezítik a nyár talán legszebb, legmelegebb hónapját. A koronavírus járvány miatt az idén az átlagosnál is nagyobb elővigyázatosság szükséges az érintettek részéről a várhatóan szeptember közepéig tartó parlagfű szezonban.  

 A pollenallergiások ezekben a hetekben az úgynevezett szénanáthás tünetektől szenvednek. Jellemzően orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés fordul elő. Sokan ezekben a meleg nyári, kora őszi napokban legszívesebben a hajnali, reggeli, viszonylag hűvös órákban nyitunk ablakot, hogy kicsit átszellőztessük a lakást. Az allergiások számára azonban éppen ezek az időpontok a legkedvezőtlenebbek. Ugyanis a pollenkoncentráció reggel öt és tíz óra között a legmagasabb.

A parlagfűre érzékenyeknek a szakemberek azt ajánlják: a szabadban tartózkodás helyett válasszák a zárt tereket. Az autóban is tartsák zárva az ablakokat, és használják inkább a belső, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. Csakhogy ezek, az allergiában szenvedők állapotát általában jelentősen javító módszerek az idén más vetületet kapnak. Most éppen a zárt térben tartózkodás rejt nagyobb veszélyt, igaz, nem a pollenek, hanem a vírus szempontjából.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a pollenallergiás tünetek némelyike – például az orrdugulás, tüsszögés, nehezebb légzés, kellemetlen közérzet – igencsak hasonlít a vírus által kiváltottakhoz. Akinél évről évre ilyen idő tájt jelentkeznek hasonló tünetek, az persze már tudhatja, mit is jelentenek ezek. Nekik ajánlatos allergiaellenes gyógyszereket szedni, ezek között több recept nélkül is kapható.

A járványhelyzet miatt az allergiásoknak duplán is érdemes komolyan venni a maszkviselést. Egyrészt mert az ilyenkor gyakori orrfolyás és tüsszögés miatt – nem a pollenallergiájuk, hanem az esetleges vírusfertőzöttségük okán – nagyobb veszélyt jelenthetnek a környezetükre. Másrészt saját egészségük védelmében, mert bizonyított tény, hogy az allergiás állapot gyengíti az immunrendszert. Ez pedig fogékonyabbá teheti az érintetteket egy súlyosabb vírusfertőzésre.


                                                Csop V.


Augusztusi allergia

2020. augusztus 24.

Parlagfű Szezon új dimenziói járvány idején