TV13
médiaajánlat
letölthető innen
tv13-mediaajanlat-2019.pdf
TV13
műsorstruktúra
musorstruktura2018.pdf
Élő adás
TV13 élő adás
vissza…
Back (history)

A XIII. kerület 18 óvodájában 3769 férőhely van. Jelenleg 3211 gyermek veszi igénybe az óvodai ellátást, hangzott el az új nevelési év kerületi megnyitóján, a Futár Tagóvoda megújult udvarának, kertjének átadóünnepségén. Az önkormányzat az elmúlt tíz évben 8, 2 milliárd forintot fordított óvodái korszerűsítésére, külön a játszóudvarok felújítására csak 2015 és 2020 között további 1,8 milliárdot. Közben mind a 18 óvodában elindult a „SMARTOVI” Program – egyebek mellett – a digitális képességet is fejlesztő és oktatási világszenzációnak számító robotméhecskékkel.


A XIII. kerület óvodáit és innovatív pedagógiai programjait nézve lassan ott tartanak a felnőttek, miért nem lehetnek ismét gyerekek és óvodások itt. Az önkormányzat vezetése kétségkívül figyelembe veszi az óvodapedagógusok véleményét, miszerint egy életre meghatározó, milyen környezetben, milyen hangulatú terekben töltik óvodás éveiket a gyerekek, ott milyen értékeket adnak át nekik, s hogy valójában – miként Bruno Bettelheim gyermekpszichológus írta – „kreatív vállalkozás a gyermeknevelés”. Nagyon is megérdemelten kapott még tavaly Budapestért-díjat az önkormányzat Egyesített Óvoda Nevelőtestülete. A méltatás szerint a „fővárosi gyermekek korszerű nevelésében, kiváló felkészültséggel és hivatástudattal végzett, színvonalas óvodapedagógusi munkájuk elismeréseként”.

A helyi óvodák korszerűsítésébe az építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a különféle modern, egyéniségközpontú, fejlesztő, és most már smart óvodai programok kidolgozása is. Erre bármelyik kerületi intézmény hozható példaként, a „Futár” is a Béke – Tatai úti lakótelepen. Az óvoda 208 férőhelyes épületét 2008 és 2011 között felújította az önkormányzat. A mostani nevelési év kezdetére az 5212 négyzetméternyi udvart is korszerűsítették. Kialakítottak új „vizes szigetet”, új ügyességi játszóeszközöket és egy hatalmas játszóvárat is elhelyeztek az ovikertben, amelyet árnyékoltak, és gumiburkolatok ugyancsak védik a kicsiket. Az udvar biztonságos és még esztétikus is. Sőt, környezetkímélő: a világítás napelemes, a kerti ülőbútorok újrahasznosított anyagból vannak. Minderre két fejlesztési ütemben 370 millió forintot költött az önkormányzat.

„A gyermekek nevelési feltételeinek javításával, korszerű egészségvédelmi és mozgásfejlesztő programokkal jelentősen javultak az óvodások körülményei”, mondta a Hírnöknek Erdélyi Nóra, az Egyesített Óvoda igazgatója. Fontosnak tartja kiemelni: öt intézményükben foglalkoznak autizmus spektrumzavarban érintett gyermekek integrált nevelésével is.

A kerületi óvodákban a 21. századi képességeket, gondolkodást is elsajátítják a kicsik, ugyanakkor a pedagógusoknak nagyon felelősen arra is meg kell tanítaniuk a gyerekeket, hogyan, mikor, milyen célra és meghatározott tevékenységre tudják használni a digitális eszközöket. Erdélyi Nórától megtudtuk azt is: egységesítették a digitális módszertani megoldásokat, s mind a 18 tagintézményben elstartolt a „SMARTOVI” Program. Ennek részei például az óvodai okos-termek, interaktív táblák, vagy a DIOO – digitális óvodai oktatóprogram. És a nagy kedvenc a Bee-Bot, egy világnyertes, oktató robotméhecske, amely sok más mellett fejleszti a digitális kompetenciát, anyanyelvi kommunikációt, kreativitást, az együttműködési készséget. Persze attól is okosak a kerületi óvodák, hogy „zöldek”: megtanulják a gyerekek, miért fontos a természet szeretete, védelme, környezetünk megóvása.

Dr. Tóth József polgármester a Futár Tagóvoda udvarának átadásán sikeres új nevelési évet, illetve tanévet kívánt a kerület óvodásainak, iskolásainak, pedagógusainak és a szülőknek. Arról is beszélt: nincs óvodai várólista a kerületben, másrészt folytatja az önkormányzat a kerületi óvodafejlesztési programot. A Pitypang Tagóvoda teljes játszóudvarát ugyancsak most nyáron újították meg, és már zajlik a Csicsergő Tagóvoda épületének bővítése, korszerűsítése is.


KÁG

Elindult az új nevelési év

2020. szeptember 1.