TV13 élő adás

Az önkormányzat mintegy negyedmilliárd forintos év végi, rendkívüli juttatásokkal segíti csaknem harmincezer lakosát.


A kerület számára alapérték a rászorultak támogatása. Miközben az állam kivonult a szociális segélyezésből, a városrész személyes gondoskodást nyújt a szociális szolgáltatásaival, juttatásaival. Erre idén még nagyobb szükség volt: a tizenkét hónapból háromegyed év a járvány elleni védekezésről szólt, és a kiszámíthatatlanságban is kiszámíthatóan és megnyugtatóan kellett működnie az önkormányzatnak, biztonságot adnia az itt élőknek.

Ennek jegyében decemberben – az ünnephez közeledve – több mint 7500-an kaptak tízezer forintos rendkívüli pénzbeli juttatást vagy utalványt. Ezen kívül az önkormányzat kilencezer általános iskolás és gimnáziumi tanulónak küldött karácsonyi ajándékcsomagot, az év végi 6000 forint értékű élelmiszer-utalványát pedig összesen 21.559-en igényelték.

A kerületi 3628 rászorulónak biztosított év végi rendkívüli karácsonyi juttatást: tízezer forintos pénzbeli támogatást kaptak azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, gyógyszer-, lakhatási vagy ápolási támogatásban részesülnek. A Szociális Kerekasztal civil és egyházi tagjainak javaslatai alapján további tízezer forintos utalványokat adott az önkormányzat olyan, nehéz körülmények között élőknek (összesen 3100 rászorulónak), akiknek nem jár állandó pénzbeli támogatás. Összességében csaknem hétezer XIII. kerületi lakos részesült év végi támogatásban.

A városrészben hagyományosnak mondható a XIII. kerületi partnerkártyával rendelkező lakosok élelmiszer-utalvánnyal való támogatása. Idén – a járványhelyzetre való tekintettel – az élelmiszer-utalványok telefonos applikáción keresztül is igényelhetők voltak. Összesen 21.559 kerületi lakos igényelte a 6000 forint értékű, Lehel Csarnokban levásárolható utalványt.

Rászorulók rendkívüli támogatása

2020. december 24.

Segélyezés 250 millió forintos ünnepi juttatás a kerületieknek