TV13 élő adás

Kilencedik születésnapjára készül az Eszter-lánc Mesezenekar. A pandémia ellenére megtartják a bulit, ugyan az online térbe szorulva, de a hagyományos jókedvvel. A kerületünkben is jól ismert gyerekzenekar vezetője, Kárász Eszter számos szállal kötődik Újlipótvároshoz. Azt szokta mondani, ez számára a Bermuda-háromszög, ahol el tud veszni, mert minden sarkon ismerősökkel találkozik. Éveken át tartott itt Dalolkákat is, akiket ott csecsemőként ismert meg, ma már nagyiskolások. Az Eszter-lánc születésnapi koncertje január 24-én zajlik majd 17 órától, s mivel sokan szeretik külföldről, még a tengeren túlról is őket, 24 órán át elérhető lesz a koncert a neten.

– Hogyan született meg 9 éve az Eszter-lánc Mesezenekar?

– Csupa véletlen folytán. Nagyon szeretem a véletleneket, és nem hiszek bennük. Nagyon erős élményeim vannak, hogy az élet próbál terelgetni valamerre, és az Eszter-lánc megszületése is ezek közé tartozik. 10 évvel ezelőtt egy babahordozókat áruló bolt meghívott egy eseményére, mert akkoriban én is hordozós anyuka voltam, az ukulelémmel énekeltem a gyerekeknek. Ugyanekkor Varró Danit is meghívták, akinek pedig a felesége volt hordozós anyuka. Azon a programon csak a folyosón találkoztunk, nem közös fellépés volt, de együtt jelentünk meg a hirdetésben. Így nemsokára felhívott minket egy vidéki helyszín szervezője, hogy szeretne meghívni minket egy közös fellépésre a könyvhétre. Sose felejtem el, épp egy bolt pénztáránál álltam, amikor csörgött a telefonom, és megkérdezte a szervező hölgy, hogy az adott időpontban ráérünk-e Varró Danival egy közös fellépésre. Szívesen mondtam igent, ahogy Dani is, utána felhívtuk egymást, és megbeszéltük, hogy ugyan nincs közös műsorunk, de ha ennyire akarja az élet, akkor legyen! Így egy este alatt megszülettek az első dalaim Dani verseire, ami számomra hatalmas kihívás volt. Az édesapám zeneszerző volt (szerk.: Szokolay Sándor), és nagy gátakat kellett önmagamban átlépnem, hogy merjek zenét szerezi a nyomdokaiba lépve.

Kárász Eszter hasonlóképp a véletlennek köszönhetően találkozott a zenésztársakkal is, akik a zenekar tagjai ma.

– Ebben is az élet segített. Egy jótékonysági koncerten léptem fel, amikor Molnár Gyurival találkoztam, aki – ahogy azt utólag elmesélte – csak annyit látott belőlem, hogy itt egy pici ukulele, egy pici lány és egy hatalmas tér. Mellém ült és elkezdte követni az akkordmeneteimet, és már együtt is zenéltünk. Hasonlóképp könnyű volt az összecsiszolódás a dobosunkkal, Clemente Gáborral, akit pedig én kértem meg egy pécsi hatalmas színpadon, hogy maradjon fenn a színpadon, és doboljon kicsit a verses estem alá, mert ő volt az előző zenekar dobosa, és fennmaradt a színpadon a kedvemért. Veér Csongor, a hegedűsünk színházi kapcsolatokon keresztül került a zenekarba, Becze Gábor nagybőgősünknek pedig borzasztóan örültem, azt gondoltam, miért akarna egy ilyen nagy művész velünk zenélni, hiszen ő a Kaláka Kossuth-díjas zenésze. Mégis örömmel jött hozzánk és szeret velünk játszani. Bata István 3 éve lépett be a zenekarba Molnár Gyuri helyett, aki szólókarrierre vágyott. Azóta egy új lemezt is készítettünk Istvánnal, amire szövegeket és zenéket is szerzett.

Kárász Eszter, úgy tűnik, sosem fárad. A korona idején elindította a Karanténmesék mindennapi sorozatát. Bohócdoktori hivatását nagyrészt online folytatja jelenleg, egy felnőtt lemez és egy könyv megírásán is dolgozik, amely a családon belüli erőszakról szól. A következő lapszámunkban megjelenő cikkben mesél minderről.


Bárd Noémi Polli

Karanténszülinap

2021. január 22.

9 éves az Eszter-lánc!