TV13 élő adás

Első helyen a XIII. kerület

2021. február 24.

Továbbra is megingathatatlan a XIII. kerület évek óta tartó vezető pozíciója az újlakás-beruházások számát tekintve Budapesten – derült ki az Otthon Centrum friss, fővárosi piaci elemzéséből. Mindez különösen annak ismeretében jelentős, hogy a járványválság miatt e szektorban 2020 végére 11,5 százalékkal kevesebb beruházás indult el, de az épülő lakásszám is 7,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A legtöbb fejlesztés a XIII. kerületben kezdődött el: 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, ami az összes fővárosi társasházprojektek 17,6 százaléka. Tavaly decemberben egyébként Budapesten 436 beruházás volt folyamatban, mely 31,7 ezer lakás építését jelenti. A projektek 33,3 százaléka egyelőre még csak tervként létezik.

A fővárosban, a budai kerületekben a fejlesztések átlagos lakásszáma 73,2 darab, míg a pesti oldalon 72,3 darab. A legnagyobb lakásszámok a IX., a XI., és a XIII. kerületben találhatók, beruházásonként átlagosan száz körüli otthonnal. (Képünkön az Agora-fejlesztés látható.)