TV13 élő adás

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elindította az Aquincumi híd megvalósíthatósági tanulmányának készítését. A BKK emlékeztet arra, hogy a főváros fejlesztési és szabályozási terveiben régóta szerepel egy új északi átkelő építése Aquincumnál, a Pók utca és a Váci út között. Ez ugyanis rövidebb, egyben gyorsabb utazásokat tenne lehetővé Budapest északi területei között. (A ’90-es évek végén, a 2000-es évek elején komoly szakmai-társadalmi vita zajlott arról, hol épüljön meg előbb egy új átkelő a fővárosnak ezen a részén, végül az M0-s nyomvonala „győzött”. A kérdés akkoriban megosztotta Óbudát és Újpestet is, előbbi az Aquincumi, utóbbi az Megyeri híd mellett tette le a voksát – a szerk.)


A jelenlegi tervek szerint az Északi összekötő vasúti hídtól északra, azzal párhuzamosan haladna az átkelő és a hozzá tartozó út. A vasúti hídon jelenleg is van vasúti, gyalogos és kerékpáros kapcsolat a folyó két partja között, ugyanakkor gépjárművel és helyi közlekedéssel csak nagy kerülővel lehet elérni az Árpád híd és a Megyeri híd közötti, a szemközti partokon lévő területeket. Az így kerülőre kényszerülő autóforgalom pedig elsősorban az Árpád híd vonzáskörzetét, Budán a Szentendrei út és a Vörösvári út térségét terheli, míg Pesten a Váci út, a Vizafogó és Angyalföld járműforgalmát növeli – mindkét parton sok ezer ember lakóhelyén jelentős forgalmat okozva.


Egy új átkelő és kapcsolódó úthálózata tehát rövidebb, gyorsabb utazásokat tenne lehetővé Budapest északi területei között. A főváros ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a fejlesztés ne terhelje indokolatlan mértékben a majdan közvetlenül érintett lakókörnyezetet, a kapacitások növelése pedig ne generáljon nagyobb autóforgalmat Budapest egészében sem.


Az Aquincumi híddal kapcsolatos információk egyébként elérhetők a BKK honlapján.

Hídépítés északon

2021. június 23.

Fejlesztés Elkezdődött az új aquincumi átkelő előtervezése