TV13 élő adás

„A Vizafogó ökopark a nyugalom szigete lesz egy rohanó világban. A beruházással szebb és vonzóbb környezetet teremtünk a kikapcsolódásra, rekreációra”, emelte ki beszédében dr. Tóth József polgármester a Vizafogó közpark beruházásának ünnepélyes alapkőletételekor. A hét elején kezdetét vette a csaknem 1 hektáros park kialakítása: 682 millió forintot fordít rá az önkormányzat, és a tervek szerint még idén birtokba vehetik a kerületiek.


Az önkormányzat tavaly döntött úgy: a 9290 négyzetméternyi területet a Vizafogó lakótelep szomszédságában közparki területté minősíti – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – a beépítésre szánt besorolásból. Ezzel a szabályozással vált lehetővé a zöld gigafejlesztés. Az ökopark alapkőletételekor Tóth József polgármester hangsúlyozta, hogy a kerület, a környék identitását tükröző, egyedi arculatú, esztétikus, fenntartható, biztonságos és okos megoldásokat is használó közparkot építenek a Vizafogóra, amely új kerületi helyszíne lesz a minőségi időtöltésnek.

A parkot az Objekt Tájépítész Iroda tervezte (hozzájuk kötődik a kerületben a Dagály sétány kialakítása is) az Archikon Építésziroda bevonásával. Pécsi Máté tájépítész, az Objekt Iroda felelős tervezője lapunknak elmondta: a Vizafogó közpark a magas szintű vizuális-esztétikai értékei mellett komoly ökológiai funkciót is betölt majd a városrész életében, nem beszélve a lényeges egészségügyi hatásairól.

– Sokféle, biodiverz növényzetet ültetünk, egymáshoz illő növényekből ökotársulásokat hozunk létre főként cserjékkel és évelőkkel. A cserje sokat számít a mikroklíma szempontjából. Az ökológiailag intenzív közpark nemcsak kerületi, hanem fővárosi léptékben is jelentős közjóléti és egyben zöldreprezentációs beruházás – jegyezte meg Pécsi Máté, aki szerint szinte egyedülálló lépést tett az önkormányzat azzal, hogy egy építési területet zöld területté minősített, hogy közparkot létesítsen ott.

A fejlesztésben tehát kulcselem az ökopark koncepció. A csaknem egyhektáros területen az egyediséget és az organikus összhangot szeretnék megteremteni a tervezők jelentős zöld felülettel, fásítással, pihenő padokkal, mesterséges tóval, a helyi identitást szimbolizáló köztéri szoborral. Utóbbi megalkotására az önkormányzat már kiírta a pályázatot.

A park területén smart city (okos városi) szolgáltatások teszik majd még kényelmesebbé az időtöltést, lesznek például okospadokok, bővítik a közterületi wifihálózatot, az öntözésről – költség- és ivóvízkímélő módon – talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer fog gondoskodni, s vízáteresztő burkolatokat helyeznek el az esővíz hasznosítására. Mindemellett kevés energiafelhasználású LED-es világítást használnak, és a közbiztonságot garantáló kamerarendszer is kiépül a parkban.

Tóth József polgármester bejelentette azt is: elindul a Csángó lakótelep komplex zöldfelületi megújítása, humanizálása 219,6 millió forintból.


Mi az okospad?


Több mint egy pad: a szolgáltató közterek jövője. Az intelligens köztéri bútordarab napelemes energiaforrásával környezetbarát, ingyenes és kifogyhatatlan. Lehetővé teszi a telefonok töltését és az internetelérést.


Tudta?


A 18. század végén három sétányt is telepítettek Pesten: a mai Kálvin tér környékén, a Margitszigeten és – legnagyobb meglepetésünkre – a Vizafogón, amely akkoriban még városon kívüli terület volt. A Népliget Budapest legnagyobb közparkja. Az Orczy-kert volt Pest első közparkja.


Az elmúlt évek kerületi közparkfejlesztései


A Wahrmann Mór köz parkolójából 2012-ben lett Ruttkai Éva park. Jelentős zöldfelületet hoztak létre, miközben figyelmet fordítottak a meglévő fák és cserjék megőrzésére. A platánsort újabb egyedekkel egészítették ki. 2013-ban avatták föl a park névadójának, Ruttkai Éva színművésznek a bronzszobrát, Marosits István alkotását. A 2017-ben megépült Dagály sétányon – mintegy 530 méter hosszon – egységes arculatú, nívós anyagokat, reprezentatív növénytelepítéseket tartalmazó gyalogos szabadteret alakított az önkormányzat. Szintén 2017-ben adták át a Wein János parkot, ide 2019-ben öntözőhálózatot is kiépítettek, a Thurzó utca felől egy kutyaillemhelyet létesítettek, ebben az évben pedig ütéscsillapító új burkolatot, új játszóeszközöket helyeztek el. A Rákos-patak menti fejlesztéseknek része közparkok kialakítása. Ilyen a Béke utca és Röppentyű utca közötti szakasz, vagy a pihenőterasz a Hajdú utca és Hajdú köz közötti gyalogoshíd északi oldalán. A Kassák park négy ütemben újult meg, fejlesztése idén fejeződött be.

Ezekre a közparki fejlesztésekre összesen 1,1 milliárd forintot költött az önkormányzat.


Okos öntözőhálózat


A kerületi öntöző-hálózatokat talajvíz-kutakról működteti az önkormányzat, amely ma már 22 talajvíz-kutat üzemeltet, ezek több mint 165 ezer négyzetméter zöldfelület locsolását biztosítják.

Épül az okos ökopark a Vizafogón

2021. július 1.