TV13 élő adás

Szeptember 30-án felavatták, majd az ünnepi beszédek után megkoszorúzták Pataki Ferenc fejszámolóművész, érdemes művész, a XIII. kerület és szülővárosa, Dombóvár díszpolgárának emléktábláját egykori lakhelyén, a Pozsonyi út 43. szám alatt. Az eseményen jelen volt Pataki Ferenc felesége és két lánya, Hiszékeny Dezső, a kerület egyéni országgyűlési képviselője, dr. Tóth József polgármester, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, valamint a „fejszámoló zseni” barátai és tisztelői.

Pataki Ferenc 1921. január 20-án született, egyedülálló képessége korán megmutatkozott. Ötévesen már föllépett egy nagykanizsai szállodában, majd Budapesten Lakner Bácsi Gyermekszínházában. Orvos szeretett volna lenni, de a numerus clausus miatt nem mehetett egyetemre. Kitanulta a férfi- és nőikalap-készítő szakmát, 1952-ben letette az artistavizsgát és elkezdett fejszámolóként fellépni iskolákban, kultúrházakban, munkahelyeken. Dolgozott varietékben és a televízióban is. Külföldön is rendszeresen fellépett. A tudást humorral ötvöző mutatványai elkápráztatták a közönséget.

Pataki Ferenc több mint fél évszázadig lakott a Pozsonyi úton, 2016-ban a kerület díszpolgárává választották. Zsenialitását több kitüntetéssel, így a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével is elismerték. Életének 97. évében, 2017. augusztus 25-én hunyt el.

Emléktábla Pataki Ferencnek

2021. október 13.